Decizia RBNZ privind rata de dobândă
Deciziile Băncilor Centrale ale Noii Zeelande și Chinei privind ratele de dobândă vor face subiectul principal al știrilor financiare în această săptămână. De asemenea, raportul Minutes al reuniunii Comitetului Federal pentru Piața Deschisă (FOMC), care urmează a fi publicat miercuri, va furniza indicii despre planurile de politică monetară ale FED.
China: PBoC probabil va menține ratele de dobândă neschimbate
Luni, 20 februarie, consiliul de conducere al PBoC este așteptat să-și anunțe deciziile privind ratele de dobândă. Un sondaj Reuters publicat pe 17 februarie a arătat că 8 din 10 economiști se așteaptă ca PBoC să lase rata dobânzii de referință neschimbată, la 3,65%.
Un raport ING a sugerat că redresarea economică a țării și decizia PBoC de a menține rata de creditare pe termen mediu (MLF) constantă au redus posibilitatea ajustării ratei prime a împrumuturilor(LPR).
Decizia RBNZ asupra ratelor de dobândă
Miercuri, 22 februarie, Banca Centrală a Noii Zeelande (RBNZ) își va anunța decizia privind ratele de dobândă. Unii economiști sugerează că aceasta va crește costurile îndatorării cu 50 de puncte de bază, la 4,75%. Cu toate acestea, unii analiști prognozează o creștere cu 0,25%, ca urmare a inflației recente și a ocupării forței de muncă din T4 2022.
La ultima întâlnire, consiliul RBNZ a recunoscut că inflația anuală a atins o cifră prea ridicată, la 7,2%. Comentând asupra economiei Noii Zeelande, ministrul de finanțe al țării, Grant Robertson, a precizat că există dovezi că inflația a atins vârful.
Trebuie remarcat faptul că Noua Zeelandă a fost lovită de ciclonul Gabrielle, care a cauzat probleme semnificative, precum inundații și alunecări de teren, pe Insula de Nord. Un raport al KiwiBank spunea: „RBNZ ar trebui să facă o pauză săptămâna viitoare, având în vedere impactul devastator al ciclonului Gabrielle. RBNZ poate reveni și relua înăsprirea monetară în aprilie, dacă este necesar.”
Banca Centrală a Canadei va publica raportul privind inflația
Pe 21 februarie se așteaptă ca Banca Centrală a Canadei (BoC) să publice raportul CPI asupra inflației pentru luna ianuarie. Economiștii sugerează că inflația de bază a crescut cu 5,5% și 0,2% pe o bază anuală, respectiv, lunară.
În timpul unui discurs în fața comisiei de finanțe a Camerei Deputaților, guvernatorul BoC, Tiff Macklem, le-a spus parlamentarilor că economia se confruntă cu o cerere în exces, ceea ce exercită o presiune crescută asupra prețurilor. Macklem a precizat: „pentru ca inflația să revină la 2%, efectele creșterilor ratelor de dobândă trebuie să-și facă efectul și să diminueze cheltuielile suficient de mult, pentru ca oferta să ajungă din urmă cererea. Dacă inflația se blochează și nu revine la ținta de 2%, suntem pregătiți să creștem în continuare ratele de dobândă.”
Raportul CPI din Japonia va fi publicat pe 24 februarie
Biroul Național de Statistică din Japonia va publica vineri, 24 februarie, raportul CPI privind inflația lunii ianuarie. Economiștii sugerează că inflația de bază ar putea ajunge la 4,2%, pe o bază anuală.
Ministrul de Finanțe al Japoniei, Shunichi Suzuki, a declarat că numirea lui Kazuo Ueda ca și guvernator al BoJ se bazează pe faptul că acesta poate menține inflația aproape de țintă și poate susține creșterea economică și salarială în țară.
În altă ordine de idei, un raport publicat de Grupul UOB a remarcat că economia Japoniei a crescut sub așteptări în T4 2022. Analiștii UOB au precizat: „în condițiile perspectivei unei producții scăzute pentru anul 2023, dar amortizată de îmbunătățirea turismului, și exceptând evenimentele externe, ne menținem o prognoza modestă de creștere a PIB-ului pentru 2023, de 1,0% (comparativ cu 1,1% în 2022).
Te interesează tranzacționarea pe știri macroeconomice? Află cum funcționează această abordare cu webinarele noastre gratuite. Întâlnește și interacționează cu traderi experimentați. Urmărește și învață din sesiunile live de tranzacționare.
Acest material nu conține și nu trebuie interpretat ca si cum ar conține sfaturi de investiții, recomandări de investiții, o ofertă sau o solicitare pentru orice tranzacție cu instrumente financiare. Vă rugăm să rețineți că o astfel de analiză de tranzacționare nu este un indicator de bază pentru nici o performanță actuală sau viitoare, deoarece circumstanțele se pot schimba în timp. Înainte de a lua orice decizie de investiție, ar trebui să solicitați sfatul unor consilieri financiari independenți pentru a vă asigura că înțelegeți riscurile.