Focus pe Raportul NFP și deciziile privind ratele de dobândă
Într-o săptămână plină evenimente economice importante, raportul US Nonfarm Payrolls și deciziile Băncilor Australiei (RBA) și Japoniei (BoJ) privind ratele de dobândă sunt așteptate cu interes.
Decizia Băncii Centrale a Australiei privind rata de dobândă: vom asista oare la o nouă creștere?
Marți, 7 martie, RBA(Reserve Bank of Australia) își va anunța decizia privind rata de dobândă. Economiștii estimează că Banca Centrală a Australiei va crește probabil rata dobânzii de referință pentru a zecea oară consecutiv. Analiștii de la ANZ, Commonwealth Bank și Westpac prognozează o creștere de 0,25%. În ultima sa ședință din februarie, RBA a crescut costurile îndatorării la 3,35%.
Potrivit unui raport Reuters, „Banca centrală a Australiei, surprinsă de riscul ca inflația să se dovedească a fi mai dificil de estompat decât se credea anterior, a abandonat în februarie orice gând de a întrerupe creșterile ratelor de dobândă și a semnalat că vor fi necesare mai multe creșteri în lunile următoare”.
Raportul NFP (Nonfarm Payrolls), SUA
US Bureau of Labour Statistics (BLS) este așteptat să publice vineri datele privind salariile non-agricole din februarie. Unii analişti estimează că 200.000 de locuri noi de muncă au fost adăugate economiei SUA în luna februarie. Datele raportului NFP tind să surprindă piețele și să declanșeze volatilitate.
Potrivit raportului NFP din ianuarie, 517.000 de noi locuri de muncă au fost create în prima lună a anului 2023, cifra declanșând o apreciere a dolarului american, în contextul în care analiștii estimaseră o creștere de 185.000. Un raport Morgan Stanley menționează că, dacă datele NFP din februarie ating din nou cifra de 500.000, Rezerva Federală ar putea fi nevoită să ia în considerare o majorare a ratei de dobândă cu 50 de puncte de bază la următoarea sa întâlnire de politică monetară.
Decizia BoC privind rata de dobândă: vom asista oare la o întrerupere a creșterilor?
Pe 8 martie, consiliul de conducere al Băncii Centrale a Canadei (BoC) se va reuni pentru a decide asupra ratelor de dobândă. Membrii comisiei de conducere au semnalat că sunt pregătiți să întrerupă majorările ratelor, pe măsură ce deciziile stricte luate în prealabil vor începe să aibă efect asupra economiei țării. Săptămâna trecută, Statistics Canada a raportat că economia țării nu a crescut în T4 2022 față de trimestrul precedent, punând astfel capăt la cinci trimestre consecutive de creștere a PIB-ului.
În prezent, rata de referință a BoC este de 4,5%. Economiștii CIBC sugerează că ratele de dobândă vor rămâne la 4,5% pe tot parcursul anului, înainte de a fi reduse treptat în 2024.
Decizia BoJ asupra ratelor de dobândă
Pe 10 martie, în ședința lunară, consiliul de conducere al BoJ va anunța decizia sa privind rata de dobândă. Economiștii estimează că ratele de îndatorare vor rămâne neschimbate. Junko Nakagawa, membru al consiliului de administrație al Băncii Japoniei (BOJ), a precizat reporterilor că Banca Centrală trebuie să mențină relaxată politica monetară pentru moment, deoarece economia nu a atins ținta de inflație de 2%.
Cu toate acestea, un sondaj Reuters a arătat că aproximativ jumătate dintre companiile japoneze cred că noua conducere a BoJ ar trebui să-și revizuiască politicile negative ale ratei de dobândă, în timp ce mai mult de un sfert au spus că ținta de inflație ar trebui modificată.
Va crește oare PIB-ul Zonei Euro în T4 2022?
Miercuri, Eurostat va publica cifra de creștere a PIB-ului din Zona Euro din T4 2022. Analiștii prognozează o creștere de 0,1% pe o bază trimestrială și 1,9% pe o bază anuală. Economiștii reiterează că actualele condiții meteorologice blânde ar putea ajuta economia Blocului Euro să crească.
Comisia Europeană (EC) și-a revizuit previziunile de creștere economică pentru Zona Euro la 0,9% în 2023, de la 0,3% estimat anterior, iar pentru 2024 a rămas neschimbată la 1.5%.
Vânzările cu amănuntul ale lunii ianuarie, din Zona Euro
Luni, investitorii vor avea ocazia să examineze cu atenție raportul vânzărilor cu amănuntul din Zona Euro, publicat de Eurostat. În ianuarie, analiștii prognozează o scădere a vânzărilor retail de 0,3% pe o bază lunară și o scădere de 1,2%, pe o bază anuală.
Vânzările cu amănuntul au scăzut în decembrie 2022, o dovadă a scăderii cererii consumatorilor, pe fondul inflației ridicate. Potrivit unui raport Eurostat, indicele prețurilor de consum din Zona Euro (HICP) a ajuns la 8,5% în februarie, față de 8,6% din ianuarie.
PIB-ul Japoniei în T4 2022 - Vom asista oare la o creștere?
Pe 8 martie, Japanese Cabinet Office va publica raportul privind PIB-ul pentru T4 2022. Economiștii sugerează că PIB-ul Japoniei a crescut cu 0,2% pe o bază trimestrială în T4 2022. Cifra ar putea marca prima creștere trimestrială a anului 2022.
Economiștii de la Moody’s Analytics au menționat: „estimarea noastră este că Japonia va avea o creștere moderată în 2023, pe măsură ce cererea internă va crește, susținută de eliminarea restricțiilor COVID-19, scăderea inflației și reluarea călătoriilor. Dar PIB-ul rămâne oarecum departe de nivelurile de vârf ale producției dinainte de pandemie, iar perspectivele de viitor vin la pachet cu riscuri semnificative. Situația macroeconomică va afecta exporturile.”
Raportul CPI privind inflația din China pentru luna februarie
Pe 9 martie, investitorii vor avea ocazia să analizeze raportul CPI al lunii februarie privind inflația, publicat de Biroul Național de Statistică (NBS). Raportul este așteptat să arate că inflația a rămas neschimbată la 2,1% pe o bază anuală, în timp ce economiștii sugerează că inflația a încetinit la 0,3% pe o bază lunară.
Analiștii de la Moody’s Analytics au precizat că „Redeschiderea Chinei nu se va întâmpla peste noapte. Deși 2023 pare un an mult mai promițător decât ne așteptam anterior, va rămâne un an ‘accidentat’; Va fi nevoie de timp pentru ca gospodăriile să treacă peste ‘melancolia’ post Covid-19.”
PIB-ul Regatului Unit: va câștiga oare impuls?
Se așteaptă ca Oficiul Național de Statistică (ONS) să publice datele privind creșterea PIB-ului Regatului Unit pentru luna ianuarie. Economiștii estimează o creștere cu 0,1% pe o bază lunară.
Economistul șef al BoE, Huw Pill, a declarat reporterilor că economia britanică prezintă un impuls puțin mai mare decât se anticipase, în timp ce creșterea salariilor se dovedește, de asemenea, mai rapidă decât previziunile Băncii Centrale.
Te interesează tranzacționarea pe știri macroeconomice? Află cum funcționează această abordare cu webinarele noastre gratuite. Întâlnește și interacționează cu traderi experimentați. Urmărește și învață din sesiunile live de tranzacționare.
Acest material nu conține și nu trebuie interpretat ca si cum ar conține sfaturi de investiții, recomandări de investiții, o ofertă sau o solicitare pentru orice tranzacție cu instrumente financiare. Vă rugăm să rețineți că o astfel de analiză de tranzacționare nu este un indicator de bază pentru nici o performanță actuală sau viitoare, deoarece circumstanțele se pot schimba în timp. Înainte de a lua orice decizie de investiție, ar trebui să solicitați sfatul unor consilieri financiari independenți pentru a vă asigura că înțelegeți riscurile.